JanneHeikkinen11

Haluammeko kaikki Etelään?

Meillä on Suomessa puhdasta luontoa, laajoja asumattomia alueita ja pinta-alaa viidenneksi eniten koko Euroopan Unionissa. Suurin osa tästä alueesta sijaitsee syrjässä kaupunkitaajamista, periferiassa, kaukana alueilta joilla työpaikat ja palvelut nykyään sijaitsevat. Olisivatko Suomen kauneimmat ja tilallisesti laadukkaimmat asumisympäristöt Etelä-Suomen ulkopuolella?

 Etelä-Suomen suuria ongelmia ovat asuntojen hinnat ja elämisen kalleus.  Samaan aikaan taajamien sisällä valitetaan liikenteen melusta ja terveydelle vaarallisista pienhiukkaspäästöistä, joita kaupunkiympäristö tuottaa.

Etelä-Suomeen muutetaan, koska vaihtoehtoa ei yleensä käytännössä nykyään ole. Yliopistokoulutuksen voi saada Rovaniemellä saakka, mutta sen jälkeen enemmistö jättää nämä alueet taakseen. Nämä pohjoiset alueet eivät nykyisellään juuri veronmaksajia houkuttele, koska palvelutaso on paikoitellen erittäin heikkoa ja työpaikoista on pula. Tämä noidankehä pitäisi purkaa tai sitten kenties vain täytyisi panostaa yhä enemmän Etelä-Suomeen.

Haluammeko pitää koko Suomen asuttuna ja onko koko Suomen asumiskelpoisena pitämiseen tarpeeksi edellytyksiä? Mitä todella haluamme Suomen olevan? Pitäisikö meillä olla vain muutama elinvoimainen kaupunki, esimerkiksi Oulu, Tampere ja Helsinki?

 Olemme pinta-alan ja etenkin pituuden suhteen iso maa, jossa joutuu matkustamaan useita tunteja kaupunkiemme välillä. Tämä matkustaminen tapahtuu usein yksityisautolla, koska julkinen liikenne on riittämätöntä monen kuntamme välillä. Yksi apu koko Suomen asuttamiseen voisi olla lentoliikenneverkon kasvattaminen suurelta osin valtiorahoitteisesti, ainakin toiminnan ensimmäisinä vuosina. Kaikkihan me tiedämme, että puhtaasti markkinataloudellisesti esimerkiksi Jämsä-Helsinki reittilento olisi varmasti liiketoiminnan alkuvaiheessa täysin kannattamaton. Kustannukset lentoliikenteessä ovat erittäin merkittäviä. Kuitenkin, tämän kaltaiset kokeilut yhdistettynä valtiojohtoiseen järkevään aluekehityspolitiikkaan voisivat olla olennaisena osana pelastamassa koko Suomen pinta-alan hyödyntämistä ja tekemällä maastamme mielenkiintoisemman paikan elää, samalla antaen kansalaisille nykyistä enemmän vaihtoehtoja asuinpaikan valintaan. Pitäisi vain tietää, mitä todella haluamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat