JanneHeikkinen11

Idässä asuva demoni: ajatuksia nyky-Venäjästä

Suomalaisessa tai muissa länsieurooppalaisissa medioissa ei ole Venäjästä paljon positiivisia asioita uutisoitu viime vuosina.

Tähän on tietenkin selkeät syynsä. Ensinnäkään positiiviset uutiset, ns. "hyvät uutiset" eivät kiinnosta yleisöä niin paljon kuin negatiiviset ja dramaattiset. Yleisö, tässä tapauksessa median kuluttajat, kansalaiset, rakastavat tarinoita, ja klassisin esimerkki tarinoiden juonesta lienee hyvän ja pahan taistelu. Tällä hetkellä suurin osa länsieurooppalaisesta valtavirtamediasta antaa ymmärtää, että Venäjä on tämä pahis ja Länsi-Eurooppa taistelee hyvän rintamassa.

Toisekseen, ollaksemme rehellisiä, tämä aikamme hyvin negatiivinen Venäjä-kuva lännessä on täysin Venäjän valtiojohdon itse aiheuttama tilanne. Vallan tiivistyminen harvojen käsiin, opposition hiljentäminen ja kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten vaikeuttaminen ovat asioita, joita Venäjällä on viime vuosina kiistattomasti tapahtunut. Puhumattakaan lukuisista kansainvälisten lakien loukkaamisista, joista räikeimmät alkoivat tapahtua Georgian sodan aikana elokuussa 2008 ja jotka jatkuvat tällä hetkellä Krimin niemimaalla sekä Itä-Ukrainassa. Venäjällä ei olla seurattu länsieurooppalaisten vapausarvojen puolustamisen trendiä ja tämä on varmasti Venäjän valtiojohdon tietoinen valinta.

 

Venäjän (merkittävästi valtio-omisteisessa) valtavirtamediassa länsi nähdään tällä hetkellä uhkana ja presidentti Putinin mukaan kansainvälisen politiikan ratkaisemattomat kiistat ovat kaikki NATO:n, EU:n tai Obaman syytä. Venäjän toiminnassa ei ole korjaamisen varaa, he vain pyrkivät vastaamaan lännen asettamaan uhkaan. Tästä on viimeisin esimerkki Sotshin Valdai-konferenssin lausunnot lokakuun lopussa. 
Mieleen tulee vahvasti Neuvostoliiton ajat, jossa räikeällä propagandalla pyrittiin vaikuttamaan kansalaisten mieliin. Tällä pyrittiin saamaan kansasta homogeenisesti ajatteleva kokonaisuus (olin viitisen päivää vajaa neljävuotias Neuvostoliiton lakatessa lopullisesti olemasta)

 

Poliittinen status quo ei ole Venäjällä missään tapauksessa se, johon koko kansa on tyytyväinen. Tilanne on demokraattisesti traaginen. Venäjän keskushallinnosta on tullut niin vahva, että muutosta nykyiseen tilaan on lähes mahdotonta saada aikaan. Putinin ja hänen seuraajiensa valta tuskin päättyy seuraavalle vaalikaudelle eli vuosiin 2018 - 2024.

 

Vietin kuluvana syksynä lähes viikon lomamatkalla Moskovassa, ja venäläiset ovat pohjimmiltaan ihan samanlaisia ihmisiä, mitä vaikkapa me suomalaiset tai norjalaiset Tämä ei minulle yllätyksenä tullut, mutta Venäjästä puhuessaan länsieurooppalainen media keskittyy yleensä vain ongelmiin ja valtiojohdon toimintaan unohtaen inhimillisen puolen, joka tuohon kansainvälistä järjestystä uhkaavaan valtioon sisältyy. Meillä olisi itänaapuristamme myös opittavaa, kuten vaikkapa jokapäiväiset käytöstavat.  
Poliittinen tilanne ja valtiojohdon aikaansaamat ongelmat eivät juurikaan venäläisten arjessa näy. Poislukien ruplan kurssi, joka ei ole vielä romahduksesta noussut. Eikä nykyisellä kansainvälisellä käytöksellä tule nousemaankaan.
Moskovassa ruokakaupoista saa käytännössä ihan mitä vain haluaa, jos on varaa maksaa hieman enemmän mitä Länsi-Euroopassa. Tuontielintarvikkeet ovat jonkin verran kalliimpia, mitä esimerkiksi meillä Suomessa, mutta valinnanvara on suorastaan huikaiseva; jos on varaa asua elinkustannuksiltaan erittäin kalliissa Moskovassa, on varmasti myös varaa kuluttaa haluamallaan tavalla.

 

Venäjän demonisointiin valtiona on selkeät rationaaliset syynsä, mutta maassa tapahtuu paljon hyviäkin asioita, jotka jäävät tämän kaiken valehtelun ja sorron alle. Medialukutaitoa ja ennakkoluulottomuutta tarvitaan molemmilla rintamilla! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Venäjän keskushallinnosta on tullut niin vahva, että muutosta nykyiseen tilaan on lähes mahdotonta saada aikaan. Putinin ja hänen seuraajiensa valta tuskin päättyy seuraavalle vaalikaudelle eli vuosiin 2018 - 2024."

Millaisena näet Venäjän kansantalouden ennusteen?

Öljyn hinta tuskin nousee näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, asekauppa on maailmassa kovasti kilpailtua (mm. Kiina) ja ydinvoimakin käy kaupaksi hyvin rajallisesti.

Krimiltäkään ei mitään kultakaivosta löytynyt, mutta Itä-Ukrainan ja Syyrian taistelut syövät varoja joka päivä. Venäläiset tunnetaan kärsivällisenä ja sitkeänä kansana, joka ei hätkähdä vyön kiristystä. Mutta mikä tässä yhtälössä pitkän päälle tasapainottaa kansantalouden, kun asevoimiin satsataan viimeisetkin ruplat?

Jos kassakirstujen pohjat alkavat paistaa, vaikuttaako se mitään Venäjän politiikkaan? Kummat ovat Venäjällä lopulta vahvemmat: kansantaloustieteen lainalaisuudet vai Presidentin ukaasit?

Käyttäjän JanneHeikkinen11 kuva
Janne Heikkinen

Erinomainen kysymys. Vastaustahan tuohon ei varmasti kukaan tiedä, mutta kyllä pitkällä aikavälillä talouden heikkeneminen (-> kansan tyytymättömyys) valta-asetelmiin tietysti tavalla tai toisella vaikuttaa. Uskoisin, että raaka-ainetta tai energiaa (ale-hintaankin) riittää pitämään rakennelmaa pystyssä vielä pitkään.
Tällä hetkellä Yhtenäinen Venäjä-puolueen asema on niin juurrutettu ja vahva, että on vaikea nähdä uhkaajia pitkään aikaan. Pitkään jatkuva pahemman luokan lama voisi olla tosiaan yksi tällainen uhka.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

No kerro nyt edes sinä joitain niistä positiivisista asioista mitä Venäjällä tapahtuu?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

85,4 % äänioikeutetuista ei äänestänyt Putinin puoluetta viimeisissä Duuman vaaleissa... Hyvä uutinen ;)

Toimituksen poiminnat