JanneHeikkinen11

Trump valtaan, Kreml kiittää

Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin virkavalan vannominen juhlavassa tilaisuudessa Washingtonin Capitol-kukkulalla perjantaina 20.1.2017 ja toimen aloittaminen on ollut luonnollisesti maailmanlaajuinen ykköspuheenaihe lähes jokaisessa mediassa, ilmansuuntaan katsomatta. Onhan kyseessä maailman ainoan supervallan johtajan valtaan astuminen, ja tämän yhden henkilön globaali vaikutus voi olla merkityksellinen maantieteellisestä sijainnista riippumatta.

Suuren huomion ovat keränneet myös laajat naisten puolesta tehdyt mielenosoitukset ympäri maailman erityisesti Donald Trumpin persoonaa vastaan vaalikampanjan aikana ilmenneiden Trumpin hyvin rumien puheiden suhteen naisia kohtaan. Mielenosoituksille on varmasti ollut syynsä. Vapaan maailman ehdoton johtaja, oli sitten populisti tai ei - ei voi käyttäytyä miten hyvänsä tai koko maailmanlaajuinen talouskasvu ja innovaatiotaso tullee vaarallisesti hidastumaan. Puhumattakaan moraalisesta esimerkistä.

Trumpin valtaantulosta on moni media uutisoinut hyvin dramaattisin sanankääntein ja muutenkin on ollut sellainen kuva kautta mediakentän, että Trump olisi nyt ehdottomasti suurin maailmanjärjestystä uhkaava tekijä.

Näin voi olla, mutta...

Pitää ottaa huomioon, että Trump on populisti, ja vaalilupauksia ei tulla kaikkia toteuttamaan. Osa toki varmasti tulee toteutumaan, mutta varsinkin räikeimmät tulevat pehmenemään pöytien äärillä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävistä ydinasevaltioista ja suuren sotilaallisen kapasiteetin omaavista maista Venäjä on ollut politiikassaan kaikista arvaamattomin ja samalla myös aggressiivisin.
Venäjä on myös säännöllisesti ainakin vuodesta 2008 toteuttanut sotilaallisia interventioita niin etelärajoillaan, Mustallamerellä kuten myös nyt ilmeisesti tälläkin hetkellä, länsirajalla.

Tällä hetkellä kaikki uutisointi Trumpista on satanut nimenomaan Putinin laariin ja Kremlin kilpi on kiillottunut merkittävästi viime viikkojen aikana. Ruutuaikaa ei ole enää saanut Venäjän hallinnon kansainvälistä lakia vakavasti rikkonut lähihistoriallinen toiminta, ja Putin onkin esiintynyt valtamedioissa hyvin sovinnollisena johtajana.

Suomen entisen presidentin Mauno Koiviston puoliso Rouva Tellervo Koivisto totesi Arto Nybergin haastattelussa sunnuntaina 22.1. Donald Trumpin olevan suurin uhka maailmalle. Minä olen nykyisen maailmanpolitiikan viitekehyksessä tapahtuneiden asioiden perusteella jossain määrin eri mieltä.

Venäjän hallinto on nimenomaan ollut se kansainvälisen järjestelmän hämmentäjä lähivuosina, ei Yhdysvallat.

Trumpin populistisista lupauksista osa tulee sulamaan (ainakin toivottavasti) , mutta Venäjän presidentti Vladimir Putin on jo hyvän aikaa konkreettisesti näyttänyt, minkälaiseen toimintaan he halutessaan pystyvät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Putinin hallinto on ehdottomasti eniten Euroopan ja koko maailman rauhaa uhkaava tekijä tällä hetkellä, mutta Trumpin myönteiset puheet itänaapurin diktaattorista ja pakotteiden poiston väläyttäminen ovat huolestuttavia. No, mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut ja on mahdollista, että Trump omaksuu nykyisenkaltaisen, ehkä jopa tiukemman linjan Putinin hallintoon joko omasta tai ministeriensä, neuvonantajiensa ja virkakuntansa tahdosta. Aika näyttää, vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon.

Käyttäjän JanneHeikkinen11 kuva
Janne Heikkinen

Samankaltaisia ajatuksia itselläni. Kirjoitukseni tarkoitus oli nimenomaan mennä hieman tämän hetken mediatäytteen ja yleisen keskustelun tuolle puolen. Katsotaan, mitä seuraavat kuukaudet tuovat tullessaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"..mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut." Ei pidä enää paikkaansa. Trump on jo perunut yhden merkittävän kauppasopimuksen USA:n edun nimissä ja aloittaa neuvottelut sekä Kanadan, että Mexikon kanssa USA:n aseman vahvistamiseksi. Ei kuulosta hyvältä neuvottelukumppanien taholta.

Keskeinen kysymys on, miten välttyä kauppasodalta, kun USA rajaa toimintaansa rajojensa sisälle ja rakentaa muureja ihan konkreettisestikin. Kokonaisuus ei ole Trumpin hallinnassa. Hän ei ymmärrä tekojensa seurauksia. Nähtäväksi jää, pysyykö hän vallassa koko vaalikauden eli 4 vuotta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmettelen hiukan kuinka presidentti voi ad hoc -päätöksellään ja yhdellä nimenkirjoituksella perua kongressin hyväksymän talousaluesopimuksen? Onkohan presidentin valta Amerikassa henkisesti, niin suuri, ettei kaikkia päätöksiä ja toimintatapoja kyseenalaisteta edes laillisuuden vuoksi?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Taitaa olla siitäkin apua, että kongressi on republikaanien hallussa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ajattelin lähinnä USA-Venäjäsuhteita. Kauppapolitiikassa on Trump jo tehnyt konkreettisia päätöksiä. Nuo eivät vielä juuri Suomea kosketa, mutta on selvää, että jos ja kun Trumpin protektionistinen politiikka jatkuu, siitä on viennistä riippuvaiselle Suomelle selvää haittaa, etenkin kun monet muutkin maat tulevat USA:n esimerkkiä todennäköisesti seuraten muuttamaan kauppapolitiikkaansa protektionistisemmaksi.

Trump-uskovaiset ovat Puheenvuoro-palstallakin vaahdonneet hänen politiikkansa puolesta tajuamatta, miten monella tavoin Trumpin ulko- ja kauppapolitiikka saattaa olla epäedullista nimenomaan Suomelle. Mutta uskovaisethan eivät tunnetusti järkipuhetta kuuntele.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Otin juuri paukkumaissin esiin. Jatka toki.

Toimituksen poiminnat