JanneHeikkinen11

Robert Mugaben aika tuli täyteen

Zimbabwen tasavalta itsenäistyi brittihallinnosta vuonna 1980, kun Robert Mugaben johtama sosialistinen ZANU-puolue nousi valtaan. Hänestä tuli näin itsenäisen Zimbabwen historian ensimmäinen pääministeri. Tästä alkoi 37 vuotta kestänyt Mugaben aika Zimbabwen johdossa. Vuonna 1987 hänet valittiin Zimbabwen 2. presidentiksi Canaan Bananan jälkeen. Aika Zimbabwen presidenttinä tuli päätökseen tänään tiistaina, kun julkinen paine pakotti hänet eroamaan virasta lähes 30 vuoden jälkeen.

Uuden hallinnon tullessa valtaan alettiin tehdä suuria reformeja, kuten minimipalkan perustaminen. Julkisen sektorin menot paisuivat kymmeniä prosentteja 1980-luvulla ja rahaa syydettiin erityisesti terveydenhuoltoon. Zimbabwen BKT nousi itsenäistymisen alussa yli 10%, joten alku näytti varsin hyvältä tällä mittarilla mitattuna. Zimbabwen bruttokansantuote on kuitenkin laskenut järjestelmällisesti vuodesta 1982 ja talous ei käynnistynyt missään vaiheessa, koska esimerkiksi vientiyrityksien merkitystä valtiotaloudelle ei ymmärretty. Valtion budjetista alkoi tulla nopeasti alijäämäinen. Julkisen sektorin menot olivat valtavat ja valtion velanotto kasvoi. Ulkomaiset sijoittajat alkoivat myös paeta, sillä verotus Zimbabwessa oli tuolloin korkealla tasolla. 

1990-luvulla Mugaben hallinto pyrki tekemään lukuisia talousuudistuksia heikon taloustilanteen korjaamiseksi. Muun muassa ulkomaisen pääoman virtaamista Zimbabween pyrittiin helpottamaan byrokratiaa vähentämällä. Toimet eivät olleet riittäviä. Maahan tuli kuivuus ja inflaatio räjähti heikosti toteutetun maareformin vuoksi käsiin. Vuonna 1998 Mugaben hallinto päätti lisäksi osallistua Kongon (DT) sisällissotaan, jolloin jo valmiiksi heikossa tilassa oleva talous heikkeni entisestään. Maareformissa maa-alueita vietiin jopa voimakeinoja käyttäen valkoiselta väestöltä ja huonon toteutuksen vuoksi näillä alueilla olleet maatilat päätyivät ammattitaidottomiin käsiin. Ruoantuotanto romahti ja ruokaa alettiin ostamaan ulkomailta heidän ulkomaanvaluuttareserviään hyödyntäen. Tämä heijastui nopeasti jo valmiiksi surkeassa tilassa olleeseen teollisuussektoriin, joka ei pystynyt enää pitämään tuotantoaan käynnissä kassavarojen huvetessa. Inflaation nousu verrattuna edelliseen vuoteen oli 2000-luvun alussa lähes 150%. Lieviä piristymisen merkkejä on nähty vasta 2000-luvun lopusta lähtien.

Robert Mugaben hallintoa syytettiin valtiotalouden laiminlyönnin lisäksi vuosien varrella myös vakavista ihmisoikeusrikoksista ja korruptiosta.

Lokakuun alussa 2017 maailman terveysjärjestö WHO yllättäen ilmoitti nimittäneensä Zimbabwen presidentti Mugaben hyväntahdon lähettilääksensä. Tämä aiheutti suurta kritiikkiä niin Zimbabwen sisällä oppositiossa, kuin myös ympäri maailman eri hallituksien toimesta. Kritiikki perustui erityisesti Zimbabwen kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän heikkoon tilaan. WHO taipui kumoamaan Mugaben edustustittelin vain päivä nimityksen jälkeen.

Marraskuun puolessa välissä 2017 pääkaupunki Hararessa tapahtui sotilasvallankaappaus ja Mugabe asetettiin kotiarestiin. Lähtölaskenta alkoi.

37 vuotta valtion johdossa yhtäjaksoisesti on poikkeuksellisen pitkä aika. Robert Mugabe Zimbabwen valtiopäämiehenä siirtyy tänään 21.11.2017 historiaan 93-vuotiaana. Osa pitää Mugabea Zimbabwessa sankarina, joka kumosi valkoisen vähemmistön vallan. Toinen puoli muistaa hänet roistona, joka käytti kansaansa vain välineenä häikäilemättä omien etujensa tavoitteluun. 

Aika näyttää, mihin suuntaan Zimbabwe nyt siirtyy. Uusi vahva johtaja voi tarkoittaa myös uusia ajatuksia valtion hallinnasta ja ulkomaisten sijoitusten paluuta. 
Tapahtui mitä hyvänsä, mutta tänään Hararen kaduilla juhlitaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Petteri Hiienkoski

Maailman terveysjärjestö WHO olisi syytä ottaa kriittiseen tarkkailuun. Jotainhan siellä täytyy olla pielessä ja pahasti koska järjestö valitsi tehtävään 93-vuotiaan hirmuvaltiaan... vaikka peruikin päätöksensä.

Käyttäjän JanneHeikkinen11 kuva
Janne Heikkinen

Olen ihan samaa mieltä, että valinta oli täysin käsittämätön. Myönnän naurahtaneeni asiasta kuullessani. Tapahtunut lähenteli jo surrealismin rajoja. En tunne valintaprosessia, mutta jotain on todellakin oltava pielessä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jotain valintaprosessin erikoisuudesta tuli mieleen, että Robert Mugabe yritti jättää valtion johtamisen perinnön vaimolleen ja se sitten suututti armeijan tekemään väliintulon, että näin ei voi tehdä. Kyllä kansakin siitä kuohahti.

http://www.bbc.com/news/world-africa-42055726

Toimituksen poiminnat