JanneHeikkinen11

Kaikki blogit puheenaiheesta Aluekehittäminen

Muu maa on näivettynyt jo hyvän aikaa

MDI ennusteli väestön kehitystä 2017-2040. Minusta se kehitys on jatkunut jo kauan. Mutuilun sijasta tutkin mennyttä kehitystä samojen seutukuntien osalta 1972-2017.

 

Uusi aluekehittäminen etätyön kautta – inhimillistä alueellistamista

Etätyöhön on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan, mutta se yleistyy silti hitaasti. Kaikki on olemassa: laitteet, laajakaista, etätyötä haluavat työntekijät ja tietoa etätyön tehokkuudesta. Mistä on kyse? Luottamuksen puutteesta, kateudesta, pinttyneistä ajattelutavoista. Eikö etätyötä uskalleta tai osata johtaa?

Haluammeko kaikki Etelään?

Meillä on Suomessa puhdasta luontoa, laajoja asumattomia alueita ja pinta-alaa viidenneksi eniten koko Euroopan Unionissa. Suurin osa tästä alueesta sijaitsee syrjässä kaupunkitaajamista, periferiassa, kaukana alueilta joilla työpaikat ja palvelut nykyään sijaitsevat. Olisivatko Suomen kauneimmat ja tilallisesti laadukkaimmat asumisympäristöt Etelä-Suomen ulkopuolella?

Yö, jota en pyytänyt, jota en unohda

Viime yö oli aivan tavallinen viimeaikainen yö. En saanut unta. Menin keittiöön juomaan vettä. Nostin vesihanan kahvaa ja laskin vettä lasiini. Aivan odottamatta koko tiskiallas alkoi täristä. Hypähdin taaksepäin säikähdyksestä, kun hanasta alkoi valua jotain kiiltävää, hopeaista nestettä. "Talvivaara!" huusi ääni päässäni, mutta sitten muistin olinpaikkani.

Lue tämä ennen kuin kiroat aluepolitiikan

Suomen, Ruotsin ja Norjan pääministereiden nimittämän Kasvua pohjoisesta –työryhmän selvitystyön tulokset julkistettiin viime tiistaina Tromssassa. Asia ei saanut juuri minkäänlaista mediahuomiota Suomessa, vaikka talouskasvumme suurimmat mahdollisuudet piilevät juuri arktisella alueella. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J.

LUOVA HULLUUS

Kansan keskuudessa elää käsitys, että neroutta ja hulluutta on joskus vaikea erottaa toisistaan. Tällä käsityksellä on myös tutkimuksellista pohjaa.

Miksihän noin ajatellaan?

Nerous edellyttää luovuutta. Luovuus on kyky nähdä uusia asiayhteyksiä ja toteuttaa niitä. Se taas edellyttää perinteisten käsitysten kyseenalaistamista. Joskus pitää uskaltaa kokeilla erikoisia asioita ja rikkoa rajoja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä